Transport GRATUIT pentru comenzile peste 100 lei

Tel: 0737899822

Newsletter

Newsletter

Pentru a primi cele mai noi stiri si oferte de la noi aboneaza-te la newsletter.

Meniu
Cosul meu

Începe curăţenia de primavară prin scăderea colesterolului

Postat de către Farmacistul de Serviciu pe data de

  1. Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanţă vitală ce intră în compoziţia membranelor celulare, a vitaminei D, a hormonilor, dar poate fi şi precursorul procesului de aterocleroză. Acesta pentru a putea fi transportat în sânge se leagă de de proteine transportoare cu care formează mai multe fracţiuni. Cele mai cunoscute sunt LDL-colesterol şi HDL-colesterol.

LDL denumit şi colesterolul “rău” este cel care la un nivel crescut conduce la ateroscleroză (depunerea pe vasul de sânge şi îngustarea acestuia) cu apariţia sau agravarea bolii coronariene (infarctul miocardic). Astfel, determinarea LDL-colesterol este necesară pentru estimarea riscului cardiovascular şi stabilirea deciziei de tratament. Cu cât este mai mare valoarea LDL-colesterol cu atât este mai mare riscul de boala cardiacă.

Tabel I Valorile ţintă ale LDL-colesterol în sânge

Optim

<100 mg/dl

Optim la limită

100-129 mg/dl

De graniţă

130-159 mg/dl

Crescut

160-189 mg/dl

Foarte crescut

≥190 mg/dL

 

Fracţiunea HDL reprezintă colesterolul “bun” şi deţine un rol important în transportul şi eliminarea grăsimilor din sânge. Cu cât este mai mică valoarea HDL-colesterol cu atât este mai mare riscul de boală cardiacă.

Tabel II Valorile ţintă ale HDL-colesterol în sânge

Normal

>40 mg/dl

Factor protector

>60 mg/dl

 

 

  1. Alimente şi suplimente alimentare care ajută la normalizarea colesterolului

Drojdia roşie de orez, utilizată iniţial în prepararea alimentelor, conţine ca şi substanţă activă monacolin k cu proprietatea de a reduce semnificativ valorile LDL-colesterolului şi poate creşte HDL-colesterol. Se administrează 10 mg monacolin k pe zi, cu monitorizarea periodică (la 3-6 luni) a grăsimilor din sânge.

Extractul standardizat din frunze de măslin este un al supliment alimentar intens studiat de cercetători cu proprietăţi antioxidante şi cardioprotective care pot conduce la scăderea colesterolului. Să nu uităm şi de uleiul de măsline utilizat din antichitate în dietele mediteraneene pentru conţinutul bogat în grăsimi monosaturate benefice organismului.

Dieta pacienţilor care prezintă creşteri ale colesterolului şi/sau boli cardiovasculare este recomandat să conţină fibre (orz, ovaz, psyllium), fitosteroli şi fitostanoli (alimente precum soia, susan, cereale), antioxidanţi (fructe precum struguri, coacăze, afine), iar aportul de grăsimi saturate (carne de porc/vită/miel, unt) şi colesterol să fie cât mai redus. Alte recomandări sunt evitarea fumatului şi a excesului de alcool.

De asemenea exerciţiile fizice regulate, 30-60 minute pe zi, cum sunt înot, gimnastică şi mai ales mersul pe jos, cresc nivelul HDL-colesterolului.

Pentru un an mai bun începeţi curăţenia prin normalizarea colesterolului şi întreţinerea vaselor de sânge. Multă sănătate!

 

 

← Postare mai veche Postare mai nouă →


0 comentarii

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie să fie aprobate înainte de a fi publicate